Voeding & Verzorging

Op deze pagina vindt u enkele algemene richtlijnen voor het houden en kweken van vogels. Soortspecifieke informatie vindt u onder het kopje 'soortbeschrijvingen'.

Voedingvogelvoer

Natuurlijk verschillen de voedingsbehoeften van de verschillende soorten sterk van elkaar. Specifieke voedingsbehoeften worden daarom behandeld in de soortbeschrijvingen. Algemene richtlijnen die voor alle soorten gelden zijn de volgende:

  • Water: Alle vogels moeten constant de beschikking hebben over vers drinkwater.

  • Basisvoer: Zaadmengelingen verschillen per vogelsoort. Over het algemeen zitten in de betere mengelingen meer verschillende soorten zaden. Goedkopere mengelingen zijn vaak erg eenzijdig.

  • Maagkiezel: Alle vogels (behalve zachtvoereters) moeten constant de beschikking hebben over maagkiezel. Dit zijn kleine steentjes die in de spiermaag van de vogel gaan zitten en hier helpen met de vermaling van het voedsel. Wanneer de kiezels afgesleten zijn, verliezen ze hun functie en worden ze met de ontlasting mee uitgescheden. De vogel neemt vervolgens weer nieuwe kiezel op.

  • Grit, sepia: Deze voorzien in de kalkbehoefte, die nodig is voor het vernieuwen van de veren, nagels, etcetera, maar vooral voor het aanmaken van de eierschaal bij de pop. Vaak zijn maagkiezel en grit als mengeling te verkrijgen. De vogels zoeken zelf de bestandsdelen uit die ze nodig hebben.

  • Eivoer: Dit voer is vooral belangrijk tijdens de kweek. Het bevat een hoog gehalte aan eiwitten, welke de jonge vogels nodig hebben voor de groei. Buiten de kweekperiode kan het wekelijks als aanvulling gegeven worden.

  • Groenvoer en fruit: Er moet regelmatig fruit en groenvoer worden gegeven. Bij mij bestaat dit uit komkommer, verschillende soorten sla, broccoli, tomaat, paprika, appel, meloen, peer en in het seizoen vruchten zoals rozenbottel, sinaasappel, aardbei,mango, etc. Ook worden er regelmatig gedroogde vruchten en gekiemd zaad verstrekt.

  • Trosgierst: Dit is een mooie aanvulling op het voer. Door de trossen in de verblijven op te hangen, moeten de vogels wat meer moeite doen om erbij te komen. De zaden zijn gemakkelijk te pellen waardoor pas uitgevlogen jongen het snel zelfstandig leren eten. Behalve gierst kunnen in het seizoen ook zo nu en dan wilde zaden van onkruiden en grassen worden opgehangen in de verblijven.

  • Wormen: Veel vogelsoorten stellen, in het broedseizoen, levende eiwitten in de vorm van pinkies, buffalow- en meelwormen ook erg op prijs.

Er moet op worden gelet dat vogels niet te veel voer krijgen, omdat ze hierdoor de lekkere bestandsdelen eruit gaan pikken. Hierdoor eten de vogels te vet en te eenzijdig.

Voedermengelingen in de kwekerij

De volgende voedermengelingen worden als basisvoer in de kwekerij gebruikt:

 

Parkieten en Papegaaien

Voor alle kromsnavels worden eigen mengelingen gebruikt, met daarin altijd meer dan 20 bestandsdelen. In commerciële voeders zitten vaak zo'n 10 tot 15 bestandsdelen. Wij zijn zeer trots op de samenstelling van onze zadenmengelingen voor kromsnavels, dat we deze mengelingen op de markt hebben gebracht, zie hiervoor onze webshop.

Tropen

Afhankelijk van de soort voeren we een wat grover tropisch of juist een wat fijner tropisch zaad. Na het succes van onze eigen kromsnavelmengelingen hebben wij ook twee tropenmengelingen op de markt gebracht.

Overige vogels

Ook voor andere vogels zijn wij hard aan het uitproberen: wat wordt goed opgenomen en wat leidt tot de beste kweekresultaten? Pas als wij zelf 100% tevreden zijn over een specifieke mengeling, bieden wij deze zelf aan onder ons label Het Groene Woud Premium.

Eivoer & Overige Voedingsmiddelen

Als basis eivoer wordt door ons Witte Molen gebruikt. Hiernaast gebruiken wij veel Orlux Gold Patee Grote parkiet/Papegaai, Orlux Uni Patee en diverse andere ei- en universeelvoeders afhankelijk van de vogelsoort.

De vogels hebben altijd de beschikking over maagkiezel en grit. Regelmatig krijgen ze daarnaast groenvoer en fruit aangeboden. Indien nodig wordt een vitamine-/mineralenpreparaat door het voer of drinkwater gebruikt.

Voedingsbehoeften specifiek voor bepaalde soorten worden behandelt onder de categorie 'soortbeschrijvingen'. U vindt dit in het hoofdmenu.  

Verzorging

Met een goed verblijf en een goede voeding heeft men al een belangrijk deel van de vogelhouderij op orde. Wat verder nog van belang is, is een goede hygiëne. De bodembedekking in de kooi of volière moet regelmatig worden ververst, en ook zitstokken, wanden en voer/waterbakken moeten regelmatig onder handen worden genomen. Zelf gebruik ik chloor voor de wekelijkse ontsmetting van de drink- en voerbakken. Omdat chloor een agressief en giftig middel is, moeten de bakken na de ontsmetting natuurlijk goed worden afgespoeld met schoon water. Voor het ontsmetten van de verblijven gebruik ik Dettol. Dit is een goede ontsmetter maar wat minder agressief dan schoonmaakmiddelen als chloor. Toch moet men ook met dit product voorkomen dat de vogels restjes op kunnen nemen, dus doe de wanden/ zitstokken met een droge doek na. Voordat er wordt ontsmet dienen de oppervlakken al schoon te zijn, dus eerst moet er met water met een gewoon schoonmaakmiddel gewerkt worden. Indien er niet ontsmet wordt gebruik ik vaak afwisselend groene zeep en koudijs eucalyptusreiniger als schoonmaakmiddel. Indien er na het reinigen wel ontsmet wordt gebruik ik gewoon allesreiniger voordat ik met het ontsmettingsmiddel aan de gang ga. Als bodembedekking zijn er veel verschillende opties, waarvan beukensnippers en schelpenzand de meest gebruikte zijn. Zelf gebruik ik beukensnippers in de volières en schelpenzand in de kweekkooien.

Vlak voor het kweekseizoen worden bij mij alle zitstokken ververst. Het beste is om snoeihout en/of zitstokken van verschillende doorsneden te gebruiken. Dit is natuurlijker voor de vogel en voorkomt zitplekken op de poten. Vooral de parkieten stellen het snoeihout op prijs en knagen hiervan de schors af. Om aan hun knaagbehoefte te voldoen wordt regelmatig extra snoeihout verstrekt.

Bij het schoonhouden van de verblijven kan men soms ook te ver gaan: Het verblijf hoeft geen operatiekamer te zijn waar geen poepje of vuiltje mag liggen. Het is dus niet nodig om iedere dag alles te gaan ontsmetten. De vogels hebben ook hun rust nodig, en deze krijgen ze niet als men de hele dag aan het schrobben is. Bovendien kunnen de constante aanwezigheid van dampen en resten van schoonmaakmiddelen de longen en poten van de vogel gaan irriteren. Probeer hierin dus een balans te vinden.